Veel gestelde vragen

Wij hebben de meest gestelde vragen duidelijk voor je op een rijtje gezet. Zo ben je altijd goed op de hoogte voordat je een afspraak maakt.

Over de coronatest

Wanneer kan deze test gebruikt worden?

Bij de Antigen neusswab test kan er een acute besmetting worden gedetecteerd.
Indien je met het virus in aanraking bent geweest, zal je lichaam na 2 tot 3 dagen antistoffen aanmaken welke na 3 tot 7 dagen kunnen worden gedetecteerd door een Antistoffen Covid-19 test.

Geeft de test ook aan tot wanneer je besmettelijk bent?

Nee, de positief geteste persoon die nog in de infectiefase zit blijft volgens het RIVM besmettelijk totdat deze zich beter voelt en tenminste 24 uur geen gezondheidsklachten heeft gehad.

Vanaf wanneer kan besmetting aangetoond worden?

Met de Antigen neusswab test kan er na de incubatieperiode (meestal 3 tot 5 dagen) de aanwezigheid van het virus worden aangetoond.
Bij de Antistoffen bloedtest kan eenvoudig via een vingerprik gecontroleerd worden of er antistoffen tegen het coronavirus aanwezig zijn in het lichaam. Indien je met het virus in aanraking bent geweest zal het lichaam na 2 tot 3 dagen antistoffen aanmaken. Na 3 tot 7 dagen zijn deze aantoonbaar. Deze IgM antistoffen zullen met de test zichtbaar zijn.

Tot hoelang na besmetting kan worden aangetoond dat je besmet bent geweest ?

Met de COVID-19 IgG/IgM test kunnen tot maanden na de besmetting de specifieke IgG antistoffen aangetoond worden. Dit in tegenstelling tot een Antigen en PCR laboratoriumtest die alleen het levende virus in de actieve besmettingsfase kan aantonen. Met de COVID-19 IgG/IgM test wordt de actieve besmettingsfase ook aangetoond met de IgM antistoffen. Dus zowel de actieve besmettingsfase als de reeds doorlopen besmetting/ziekte wordt aangetoond.

Heeft de test een CE- & IVD-keurmerk?

Onze test heeft een CE- en IVD-keurmerk en is een professioneel hulpmiddel bij de diagnose van mogelijke besmetting van het coronavirus. Daarnaast zijn de door ons gebruikte Antigen testen goedgekeurd door het RIVM.

Kan de test immuniteit voor corona aantonen?

De detectie van IgM antistoffen duidt op een aanwezige acute infectie; besmetting (IgM positief & IgG negatief). De IgG antistoffen worden op een later moment erbij aangemaakt, en deze antistoffen zijn dan tegelijk met de IgM antistoffen uit de acute fase aantoonbaar (IgM & IgG positief). Op een gegeven moment worden alleen nog de IgG antistoffen aangemaakt (IgG positief & IgM negatief). Op basis van de huidige inzichten over immuniteit na het doorlopen van een virusinfectie wordt verondersteld dat bij een positieve IgG antistoffentest er geen sprake meer is van een acute besmetting en dat er immuniteit opgebouwd is. Hoe lang de veronderstelde immuniteit effectief is kan op dit moment niet gezegd worden doordat er nog geen lange termijn studies over het coronavirus mogelijk zijn.

Is deze test wetenschappelijk onderzocht?

Deze test is door artsen in ziekenhuizen onderzocht en goedgekeurd.
ABBOT
De Abbott antigenetest heeft een diagnostische gevoeligheid (sensitiviteit) van 93,3%  en een diagnostische specificiteit van 99,4%.

ROCHE
De Roche antigenetest heeft een diagnostische gevoeligheid (sensitiviteit) van 96,52%  en een diagnostische specificiteit van 99,68%.

Download hier het RVIM adviesdocument

Wie mag de test uitvoeren?

De test dient uitgevoerd te worden door een zorgmedewerker. De resultaten worden door een daarvoor bevoegde zorgmedewerker (in combinatie met andere klinisch relevante informatie en onder begeleiding van een arts) geïnterpreteerd.

Is het verstandig te testen als een collega positief is getest op het corona-virus?

Dit hangt erg van de situatie af. Hoe lang is het geleden dat er mogelijk contact is geweest? Is er altijd aan de 1,5 meter regel gehouden? Hebben anderen corona gerelateerde klachten? Het RIVM adviseert om je te laten testen bij corona gerelateerde klachten.

Kan ik mijn kind ook laten testen?

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen op onze testlocatie getest worden. Voor kinderen onder 6 jaar verwijzen je hiervoor naar je eigen huisarts.

Over NAAT (PCR) test

Als je gaat reizen, wil je natuurlijk niet dat het coronavirus met je meereist. Daarom is het belangrijk om jezelf voordat je vertrekt te laten testen op corona. Voor veel reisbestemmingen heb je een negatieve COVID-testuitslag – oftewel een reisdocument- nodig.

De PCR-test is ook een NAAT-test. NAAT-testen stellen de aanwezigheid vaste van RNA-materiaal van het coronavirus.

Over jouw afspraak

Kan ik gewoon langskomen zonder afspraak om me te laten testen?

Nee, dat kan niet. Als je je wilt laten testen dien je een afspraak te maken via de website.

Kan ik ook telefonisch een afspraak maken?

Nee, dat kan niet. Als je een afspraak wilt maken dien je dat via de website doen.

Ik wil mijn afspraak verzetten. Kan dat?

Ja, dat kan. Je kunt je afspraak wijzigen door op de link te klikken in de afspraaksbevestiging die je van ons hebt ontvangen.

Ik wil mijn afspraak annuleren. Kan dat?

Ja, dat kan. Je kunt je afspraak annuleren door op de link te klikken in de afspraaksbevestiging die je van ons hebt ontvangen. Annuleren kan uiterlijk een dag van te voren. Wij storten dan het betaalde bedrag terug op je rekening.

Over de uitslag

Krijgen we bij Coronatest Oost een corona-virus vrij verklaring?

Coronatest Oost kan middels een bij te boeken reisdocument een corona-virus vrij verklaring afgeven bij de Antigen test.

Ik heb een reisdocument nodig. Kan ik die krijgen bij jullie?

Ja, op basis van een negatieve Antigen neusswabtest met bijgeboekt reisdocument. Dit reisdocument wordt digitaal verstuurd en bevat een QR code zodat een controlerende partij (autonoom) de geldigheid en echtheid kunnen valideren.

Geeft deze test vals positieve uitslagen als de geteste lijdt aan een andere ziekte?

Deze test heeft geen kruisreactiviteit met endemische menselijke coronavirus OC43-antilichaam, influenza A-virusantilichaam, influenza B-virusantilichaam, respiratoire syncytiale virusantilichaam, adenovirusantilichaam, EB-virusantilichaam, mazelenvirusantilichaam, cytomegalovirusantilichaam, rotavirusantilichaam, norovirusantilichaam, bofvirusantilichaam, varicella-zostervirusantilichaam en mycoplasma pneumoniae-antilichaam.

Hoelang is een (Non)COVID-19 Certificaat geldig?

De geldigheidsdatum van het (Non)COVID-19 Certificaat varieert per land. Sommige landen eisen op dit moment een gezondheidsverklaring die niet ouder is dan 72 uur of 48 uur op het moment van vertrek of aankomst. Belangrijk: je dient jezelf hierover te informeren.

Disclaimer

De test kan de aanwezigheid van het virus niet bevestigen, alleen het bewijs van recente infectie, maar het biedt een belangrijk immunologisch bewijs voor artsen om de correcte diagnose samen met andere tests en om te beginnen met de behandeling van patiënten.

Coronatest Oost is een initiatief van Mr. Eyes BV, een medische groothandel uit Almelo met als doelstelling om zorg toegankelijk te maken.
Begeleidende arts BIG: 49023888101

Locatie Bornerbroeksestraat 457b | Almelo