Veel gestelde vragen

Wij hebben de meest gestelde vragen duidelijk voor je op een rijtje gezet. Zo ben je altijd goed op de hoogte voordat je een afspraak maakt.

Over de coronatest

Wanneer kan deze test gebruikt worden?

Indien je met het virus in aanraking bent geweest, zal je lichaam na 2 tot 3 dagen antistoffen aanmaken welke na 3 tot 7 dagen kunnen worden gedetecteerd door de Covid-19 test.

Meet de test ook tot wanneer je besmettelijk bent?

Nee, de positief geteste persoon die nog in de infectiefase zit blijft volgens het RIVM besmettelijk totdat deze zich beter voelt en tenminste 24 uur geen gezondheidsklachten heeft gehad. Het advies is om daarna nog 10 dagen in quarantaine te blijven.

Vanaf wanneer kan besmetting aangetoond worden?

Met deze test kan eenvoudig via een vingerprik gecontroleerd worden of er antistoffen tegen het coronavirus aanwezig zijn in het lichaam. Indien je met het virus in aanraking bent geweest zal het lichaam na 2 tot 3 dagen antistoffen aanmaken. Na 3 tot 7 dagen zijn deze aantoonbaar. Deze IgM antistoffen zullen met de test zichtbaar zijn.

Is deze test een vervanger van de GGD-test?

Deze test is géén vervanger van de PCR test, welke het virus aantoont op het E-gen en het RdRP-gen. De COVID-19 IgG/IgM Test detecteert de aanwezigheid van anti-SARS-CoV-2-antilichamen en dient niet als het enige criterium van een COVID-19-diagnose te worden gebruikt. Zoals bij alle diagnostische tests dienen alle resultaten in combinatie met andere klinische informatie door een arts te worden geïnterpreteerd.

Tot hoelang na besmetting kan worden aangetoond dat je besmet bent geweest ?

Met de COVID-19 IgG/IgM test kunnen tot maanden na de besmetting de specifieke IgG antistoffen aangetoond worden. Dit in tegenstelling tot een laboratoriumtest die alleen het levende virus in de actieve besmettingsfase kan aantonen. Met de COVID-19 IgG/IgM test wordt de actieve besmettingsfase ook aangetoond met de IgM antistoffen. Dus zowel de actieve besmettingsfase als de reeds doorlopen besmetting/ziekte wordt aangetoond.

Heeft de test een CE- & IVD-keurmerk?

Onze test heeft een CE- en IVD-keurmerk en is een professioneel hulpmiddel bij de diagnose van mogelijke besmetting van het coronavirus.

Kan de test immuniteit voor corona aantonen?

De detectie van IgM antistoffen duidt op een aanwezige acute infectie; besmetting (IgM positief & IgG negatief). De IgG antistoffen worden op een later moment erbij aangemaakt, en deze antistoffen zijn dan tegelijk met de IgM antistoffen uit de acute fase aantoonbaar (IgM & IgG positief). Op een gegeven moment worden alleen nog de IgG antistoffen aangemaakt (IgG positief & IgM negatief). Op basis van de huidige inzichten over immuniteit na het doorlopen van een virusinfectie wordt verondersteld dat bij een positieve IgG antistoffentest er geen sprake meer is van een acute besmetting en dat er immuniteit opgebouwd is. Hoe lang de veronderstelde immuniteit effectief is kan op dit moment niet gezegd worden doordat er nog geen lange termijn studies over het coronavirus mogelijk zijn.

Is deze test wetenschappelijk onderzocht?

Deze test is door artsen in ziekenhuizen onderzocht en goedgekeurd.
ABBOT
De Abbott antigenetest heeft een diagnostische gevoeligheid (sensitiviteit) van 93,3%  en een diagnostische specificiteit van 99,4%.

ROCHE
De Roche antigenetest heeft een diagnostische gevoeligheid (sensitiviteit) van 96,52%  en een diagnostische specificiteit van 99,68%.

Download hier het RVIM adviesdocument

Wie mag de test uitvoeren?

De test dient uitgevoerd te worden door een zorgmedewerker. De resultaten worden door een daarvoor bevoegde zorgmedewerker (in combinatie met andere klinisch relevante informatie en onder begeleiding van een arts) geïnterpreteerd.

Is het verstandig te testen als een collega positief is getest op het corona-virus?

Dit hangt erg van de situatie af. Hoe lang is het geleden dat er mogelijk contact is geweest? Is er altijd aan de 1,5 meter regel gehouden? Hebben anderen corona gerelateerde klachten? Het RIVM adviseert om je te laten testen bij corona gerelateerde klachten.

Kan ik mijn kind ook laten testen?

Kinderen onder de 6 jaar kunnen niet op onze testlocatie getest worden. Wij verwijzen u hiervoor naar uw huisarts.

Over jouw afspraak

Kan ik gewoon langskomen zonder afspraak om me te laten testen?

Nee, dat kan niet. Als je je wilt laten testen dien je een afspraak te maken via de website.

Kan ik ook telefonisch een afspraak maken?

Nee, dat kan niet. Als je een afspraak wilt maken dien je dat via de website doen.

Ik wil mijn afspraak verzetten. Kan dat?

Ja, dat kan. Je kunt je afspraak wijzigen door op de link te klikken in de afspraaksbevestiging die je van ons hebt ontvangen.

Ik wil mijn afspraak annuleren. Kan dat?

Ja, dat kan. Je kunt je afspraak annuleren door op de link te klikken in de afspraaksbevestiging die je van ons hebt ontvangen. Annuleren kan uiterlijk een dag van te voren. Wij storten dan het betaalde bedrag terug op je rekening.

Over de uitslag

Krijgen we bij Coronatest Oost een corona-virus vrij verklaring?

Coronatest Oost geeft geen corona-virus vrij verklaring af. Wij meten op antistoffen in het lichaam zodat je weet of je in aanraking bent gekomen met het corona-virus.
Een officiële verklaring of je het corona-virus bij je draagt kunnen wij met de bloedtest niet afgeven. Hiervoor dien je een afspraak bij de GGD te maken.

Ik heb een reisdocument nodig. Kan ik die krijgen bij jullie?

Nee, helaas. Wij kunnen geen reisdocument afgeven. Je ontvangt van ons na de test de testuitslag op papier. Omdat wij testen op antistoffen tegen corona kunnen wij geen officiële corona-virus vrij verklaring afgeven. Hiervoor dien je een afspraak bij de GGD te maken.

Geeft deze test vals positieve uitslagen als de geteste lijdt aan een andere ziekte?

Deze test heeft geen kruisreactiviteit met endemische menselijke coronavirus OC43-antilichaam, influenza A-virusantilichaam, influenza B-virusantilichaam, respiratoire syncytiale virusantilichaam, adenovirusantilichaam, EB-virusantilichaam, mazelenvirusantilichaam, cytomegalovirusantilichaam, rotavirusantilichaam, norovirusantilichaam, bofvirusantilichaam, varicella-zostervirusantilichaam en mycoplasma pneumoniae-antilichaam.

Krijg ik de testuitslag op schrift?

U krijgt van ons na de test de testuitslag mee op papier. Let wel dit is geen officieel reisdocument op de aanwezigheid van een actief corona-virus. Wij meten namelijk op antistoffen tegen het corona-virus en niet op virus deeltjes.

Geeft deze test vals negatieve uitslagen?

Wanneer de test alleen een positieve uitslag op de controle (C) geeft, is het waarschijnlijk dat de je (nog) niet in aanraking bent geweest met het coronavirus, of dat je nog in de incubatietijd verkeerd. De incubatietijd ligt 14 dagen voordat er daadwerkelijk symptomen kunnen optreden. In deze periode kun je wel anderen besmetten, ook al ervaar je geen klachten. Het advies is om de test nogmaals na 14 dagen uit te voeren of wanneer er toch nieuwe klachten of symptomen zijn.

Disclaimer

De test kan de aanwezigheid van het virus niet bevestigen, alleen het bewijs van recente infectie, maar het biedt een belangrijk immunologisch bewijs voor artsen om de correcte diagnose samen met andere tests en om te beginnen met de behandeling van patiënten.

Coronatest Oost is een initiatief van Mr. Eyes BV, een medische groothandel uit Almelo met als doelstelling om zorg toegankelijk te maken.
Begeleidende arts BIG: 49023888101

Locatie Bornerbroeksestraat 457b | Almelo